top of page

TRAINER

CATHERINE PIL

catherine.jpg
calmontgundogs-zittende hond.png

Een uit de hand gelopen hobby ….

Van kleins af aan was er altijd een rode Ierse setter in mijn leven en de laatste 25 jaar was ik eigenaar en showde ik meerdere rode Ierse setters, Engelse setters en een Gordon setter. Ze bewezen succesvol te zijn met meerdere CACIB, BOB, field trial successen en kampioenschappen in meerdere landen.

Het grootste succes was een CC en BOB van mijn dubbel internationaal kampioen (CIE & CIB) Irish Ireleith (rode Ierse setter) op de Welsh Kennel Club (UK) in 2013. Na een mooie 4e plaats (op 22 honden) in de veteranenklas op Crufts mocht hij met pensioen en ondertussen mocht hij al zijn 12e verjaardag vieren. Sindsdien volgen zijn zonen en dochters en zelfs kleindochter en kleinzonen in zijn voetstappen. Kleinzoon Robbedoes (Ralph of Irish Smiling Eye) heeft de jachtgenen van zijn grootvader meegekregen en behaalde reeds zijn TAN en nam in beperkte mate deel aan field trials.

Twee jaar geleden had ik mijn eerste nestje met kennelnaam ‘of Irish Smiling Eye’. De ideale combinatie is voor mij niet alleen een mooie jachthond maar ook een rode Ier met een goede neus en werkpassie. Uiteindelijk zijn ze ooit hiervoor geselecteerd geweest voor de fok. Ik vind het dan ook belangrijk dat hun jachtinstinct niet verloren gaat.

Sinds 2010 ben ik officieel FCI keurmeester schoonheid op internationaal niveau voor de rode Ierse setter, Ierse setter rood-wit, Engelse setter, Gordon setter, Engish Pointer, Hungarian Shorthaired Pointer (Vizsla) en de Golden Retriever. Voor mijn examens diende ik nog assessoraten te doen op jachtproeven en ik vind het jammer dat dit ondertussen afgeschaft werd want pas als je de honden aan het werk ziet, leer je super veel bij over het ras en hun werkpassie. En als later blijkt dat je op een schoonheidskeuring in Tsjechië vanuit de jeugdklasse een English pointer de BOB geeft, die enkele maanden later BOB werd op de European dogshow 2014 en dan ook nog eens toont dat hij meerdere successen behaalt op field trials, dan voel ik me terecht fier deze hond van in zijn jeugd ontdekt te hebben.

Verder ben ik al bijna 8 jaar voorzitter van de Ierse Setter Club, zit ik mee in het comité van de Eurodogshow Kortrijk, geef ik reeds 10 jaar showtraining en werd ik gehoorzaamheidsinstructeur.

Mijn eerste stappen in de field trial zette ik met een van mijn Engelse setters en sindsdien is de passie gebleven maar nu met mijn rode Ierse setters. Ik ben er nog altijd heel fier op dat hij zonder er op te trainen spontaan liep en assisteerde in koppel met een rood-witte Ierse setter. Nadien behaalde mijn Ier Irish enkele field kwalificaties wat hem tot Belgisch kampioen maakte d.w.z. met field kwalificatie en schoonheid. Nu is het de beurt aan zijn kleinzoon Robbedoes.

En de jachtpassie blijft niet alleen bij de field trials met mijn honden want ondertussen ga ik regelmatig mee tracken op groot wild. Het volgende plan op de agenda is mijn jachtexamen afleggen.

Ik weet uit ervaring dat een jachthond opleiden niet altijd evident is en de meeste gehoorzaamheidsclubs ze niet graag zien komen omdat je hun zogezegd niets kunt leren …. niets is echter minder waar …. je moet alleen weten hoe je dit moet aanpakken … en hierin is de begeleiding van de eigenaar even belangrijk als deze van de hond want je kan dit niet bereiken met enkel te oefenen op de les zelf. Ik ben dan ook verheugd jullie mijn ervaring en kennis te kunnen meegeven bij Calmont Gundogs.

bottom of page