top of page
border4.jpg

ONZE VISIE

JACHTHONDEN

Calmont Gundog Training is een club waar uitsluitend jachthonden getraind worden die erkend zijn door de FCI (Fédération Cynologique Internationale) en vermeld worden in de volgende groepen:

Groep 7: Staande honden

Groep 8: Retrievers, Opstoot-en Waterhonden

WAAROM ENKEL JACHTHONDEN?

Jachthonden onderscheiden zich van de andere hondenrassen door hun aangeboren talent en passie voor het opsporen, opjagen en apporteren van wild.

AL onze trainingen (dus ook de puppycursus) staan volledig in het teken van het verder ontwikkelen van dat kenmerkende talent en de passie voor de jacht (welke vorm dan ook). Wij zijn er van overtuigd dat voor ieder type hond ook een gespecialiseerde training en opleiding voorzien moet worden, rekening houdend met de talenten en passies van het betreffende ras.

Het is volgens ons de plicht van iedere hondeneigenaar om om ervoor te zorgen dat de hond geestelijk en fysiek voldoende uitgedaagd wordt op de vlakken waarvoor het betreffende ras in de eerste plaats ontwikkeld werd. Hieraan tekort doen zien wij als een ernstige vorm van disrespect voor de hond.

TRAINEN

Vooraleer je kunt spreken van een compleet opgeleide jachthond, zijn we zo'n vier jaar verder! Dit heeft vooral te maken met de ontwikkeling en het volwassen worden van de hond. Het volgen van één jachthondencursus van 10 weken is dus een leuk begin, maar veel te weinig om je hond écht te ontwikkelen als jachthond. Dit kost gewoon heel veel tijd en geduld. Sommige zaken kun je niet forceren en hebben vooral met de ontwikkeling van de hond te maken.

Waarom willen we een start nemen zo direct na het jachtseizoen? Gedurende een jachtseizoen weten we allen, dat honden soms , laat ons zeggen meestal wat meer zelfstandigheid opbouwen. Deze zelfstandigheid leid nogal dikwijls naar ongehoorzaamheid of het niet vlot meer opvolgen van bevelen. En daarom willen we direct na een jachtseizoen werken aan die puntjes. Een heropfrissing van de basisgehoorzaamheid van de hond.

Het is als een beetje de puntjes op de “i” gaan zetten, soms gaat dit vlotter, soms gaat dit stroever. Het is een heropfrissing van “het geleerde” met dan het toevoegen van “het nieuwe”, zodat we tegen het volgende jachtseizoen weer opnieuw een gehoorzame hond hebben , maar een gehoorzame hond met nieuwe skills, een hond die een beetje meer ontwikkeld is in zijn opvoeding. Ook willen we quasi een heel jaar lessen geven omwille van DIE jonge honden die in andere cursussen uit de boot vallen, DIE jonge honden die omwille van hun leeftijd juist niet kunnen starten in een cursus en een jaar zouden moeten wachten om te kunnen instappen.

EEN jaar is veel en is van grote betekenis voor een jonge hond. 

bottom of page