top of page

Cold water tail

Cold water tail , koud water staart is een spieraandoening van de staart. Andere benamingen zijn dode staart, lamme staart syndroom ( limbar tail syndrome). Deze aandoening komt voornamelijk voor bij werk - en jachthonden maar eigenlijk kan elke hond het krijgen.

De precieze oorzaak is nog niet gekend. Er zijn een aantal risicofactoren . Deze honden hebben veel fysieke arbeid verricht , geen goede conditie, gezwommen in koud water of na het intensieve werk te lang in een te kleine bench gezeten. Vaak zijn het honden met een bredere staartbasis.


De symptomen zijn een pijnlijke staart die slap hangt. De eerste 10 cm van de staart staat vaak nog horizontaal en het deel erachter hangt naar beneden. De hond is soms wat slomer. Hij heeft moeite om te gaan zitten of liggen. De hond kwispelt niet meer.

De dierenarts kan aan de hand van de symptomen, het klinisch onderzoek en het verhaal “ intensieve inspanning met al dan niet zwemmen in koud water” de diagnose vaak stellen. Eventueel een radiografische opname van de staart om staartfracturen of verplaatsing van staartwervels uit te sluiten. De dierenarts zal de anaalklieren en prostaat controleren. Bloedonderzoek geeft vaak stijging van de spierenzymen.

Behandeling van deze spieraandoening is rust gedurende 2 weken. Bij erge pijn zijn pijnstilling en ontstekingsremmers aan te raden. Warme kompressen op de staartbasis kunnen ook verlichting geven.

Enkele adviezen om “cold water tail” te voorkomen:

- Conditietraining: zorg dat je jachthond voor het jachtseizoen in topconditie is. Intensieve arbeid geleidelijk aan opbouwen

- Opletten met zwemmen voornamelijk in het voorjaar als het water nog koud is. Zwemtijd geleidelijk opbouwen

- Na het zwemmen je hond goed afdrogen en eventueel hondenbadjas aandoen

- Na de arbeid geen lange rit of verblijf in een te kleine bench. Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid. Bij lange rit even stoppen om je hond te laten wandelen.

- Na het werk een droog en warm ligbed


263 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page