top of page

Leptospirose / Rattenziekte

Leptospirose of rattenziekte wordt veroorzaakt door leptospira bacteriën. Deze bacteriën overleven zowel in de grond als in het water. Het verspreidt zich ook via reservoirs, dieren die zelf niet ziek worden maar wel de bacterie uitscheiden, zoals wilde knaagdieren.


Onze jachthonden kunnen zich besmetten door het drinken van besmet water, zwemmen in of lopen doorheen stilstaand of traagstromend water. Onze honden zijn jagers en hebben vaak contact met ratten en muizen. De bacterie wordt opgenomen via de slijmvliezen of via huidwondjes.


Een hond die besmet is , kan dan ziek worden. Symptomen zijn koorts , braken , stoppen met eten, uitdrogen, nier- en leverfalen met de dood tot gevolg. Snelle intensieve medische zorg is van levensbelang. De hond moet dan in quarantaine.


Belangrijk om weten : Een hond die besmet is, zal de bacterie gaan uitscheiden via de urine en braaksel. Dus ook de eigenaar, alle gezinsleden en verzorgend personeel kunnen dan ziek worden. Ook voor mensen kan deze ziekte dodelijk zijn.

Hoe kan je hond beschermen tegen deze ziekte?


Je jachthond kan best gevaccineerd worden tegen deze ziekte. De basisvaccinatie bestaat uit twee prikjes met 3 tot 4 weken tussentijd en nadien jaarlijks herhalen.

Contact met wilde knaagdieren vermijden

Stilstaand water vermijden

58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page